Гейша с красив маникюр
Блог | Новини Статии

В търсене на дълготрайния маникюр – гел лак или шилак?

Има ли разлика между гел лак и шилак?

Древните китайци вярвали, че дългите нокти допринасят за връзката с боговете и означават мъдростта на човека, който ги носи. 

Императорският маникюр бил изработен от специална смес от восък и плодов сок. За да увеличат дълготрайността на маникюра, по-късно се появяват металните върхове, които служат като защита за ноктите от външните влияния.

Едва през 1933 г., обаче, бива изобретен първият устойчив на влага лак.

Той е дело на Чарлз Ревсън, който пуска на пазара първата серия водоустойчиви лакове.

Американският бизнесмен, основател на „Ревлон”, пръв въвежда и тенденцията за използване на лак и червило в едни и същи тонове.

Въпреки че е доста по-устойчив от восъка с плодов сок, традиционният лак, използван и до днес, се оказва твърде непрактичен за настъпващия век на еманципацията.

За ден-два маникюрът на съвременната жена, съчетаваща куп ангажименти, започва да се лющи, надрасква се или най-малкото – губи блясъка си.

Красив маникюр

Да отделяш два пъти седмично време и средства за маникюр се оказва „мисия – невъзможна“ за по-голямата част от дамите.

Разнищвайки несъвършенството на този тип лакове, през 2010 г. компанията CND произвежда иновативно покритие от лак и гел. Така се появява и първият гел лак, наречен шилак (Shellac).

Останалите козметични компании не остават встрани и започват да произвеждат подобни продукти. Така освен шилак, на пазара се появяват множество гел лакове под различни наименования.

Всички лакове от типа шилак и семилак са всъщност хибридни гел лакове.

Е, ако до сега сте се чудили каква е разликата между шилак и гел лак, вече знаете – такава на пръв поглед няма. Това е различна марка гел лак, станала нарицателно за продукта, подобно на Елка, Памперс, Ксерокс и др.

Въпреки сходството, обаче, първоначалният състав на продукта CND се различава от следващите гел лакове. Първият шилак има повече компоненти на лак, отколкото на гел.

Затова дори е наричан не гел лак, а лак-гел.

Самото име на лаковете от тази марка идва от „schellak“, което на холандски означава „естествена смола“.

Тя се произвежда от насекоми, паразитиращи по някои дървета в тропическите и субтропическите райони на Югоизточна Азия и Индия.

Съставът на всяка марка гел лак има известни различия, но в основата си той остава смесица между класическия лак за нокти и гела, използван в ноктопластиката.

Известните нюанси между съдържанието в продуктите на различните производители не променят основната характеристика на гел лака, а именно – неговата трайност.

Той остава на ноктите минимум две-три седмици, без драскотини и лющене. Можете спокойно да перете, да миете чинии и да лъскате пода, без да се притеснявате за целостта или блясъка на маникюра си.

И всичко това е възможно да свършите само 3 минути след нанасянето на лака. Ефектът се постига чрез свойството му да се полимеризира.

Процедурата по маникюр с гел лак започва с подготовка на естествените нокти и нанасяне на праймер за обезмасляване.

Следва полагане на UV/LED база за гел лак.

Същинската част по лакирането се състои от нанасянето на два слоя гел лак и завършва с UV/LED топ лак, който може да бъде с блясък или матиращ, в зависимост от предпочитанията на клиента.

За разлика от обикновения лак, при гела всеки слой се полимеризира в UV или LED лампа – между 30 и 60 секунди. Покритието се втвърдява вследствие на лъчите.

Благодарение на свойството на лака да се полимеризира, може да бръкнете в дамската си чанта веднага след като сте станали от стола на маникюриста.

Някои от марките гел лакове, подобно на серията Color It на Silcare, се използват в система, заедно с база и топ за хибриден гел лак на същата или друга марка.

Други, като професионалните гел лакове Mixcoco от Холандия, имат в продуктовата си гама и гел лак One step („в една стъпка“), който се ползва без база. Повече за този тип гел лак – вижте тук.

Освен богата палитра от цветове, този тип продукти предлагат различни ефекти за маникюра – гел лак с брокат, магнитен гел лак с ефект „котешко око“ или термо гел лакове, променящи цвета си според температурата на ръката и околната среда.

Повече за термо гел лаковете – четете тук.

Свалянето на покритието с гел лак изключва досадното търкане с лакочистител.

Процедурата трае не повече от 10 минути и включва обвиването на нокътната плочка в напоен с ацетон тампон и фолио. Лакът се напуква и се избутва.

Другият вариант за сваляне е чрез изпиляване до база – с пила с едър грит или електрическа пила за нокти.

Ако не сте сигурни, че ще успеете да се справите, най-добре да се обърнете към специалист.

Как да свалите гел лак или шилак в домашни условия – четете тук.

От Древен Китай – до наши дни добре поддържаният маникюр е символ на класа.

Независимо дали ще изберете шилак, гел лак, термо гел лак, магнитен гел лак или такъв с ефект „котешко око”, важното е ноктите ви да изглеждат здрави и добре поддържани за дълго време.

Затова не пренебрегвайте качеството за сметка на цената. Винаги избирайте най-добрите продукти за вашия маникюр, защото информираността и здравето са на първо място.

Още полезна информация от блога за маникюр:

Четете още