Нуждаят ли се ноктите от почивка?
Блог | Новини Статии

Нуждаят ли се ноктите от почивка?

Ако през 90-те години на миналия век се радвахме, когато излезе иновативен бързосъхнещ лак за нокти, то в 21-ви век манията по маникюра съвсем надскочи всички очаквания.

С развитието на новата технология чрез полимеризиране на продуктите в UV-LED лампи, съвременната жена вече успешно се радва на дълготраен маникюр и удължаване на ноктите.

При това, без да лепи изкуствени измислици със секундно лепило, които се разпадат след първото измиване на чиниите.

Улисани по безупречния вид на ноктите, потребителите въобще не обръщат внимание на рисковете, които някои продукти и процедури крият.

Свободният внос и употреба на некачествени китайски продукти причиняват сериозна вреда.

Не малко дами пострадаха от алергии и вече не могат да ползват дори обикновен лак за нокти, защото са алергизирани към много от съставките.

Всичко това поражда необходимостта от повече бдителност и внимание върху следните въпроси:

1. Необходима ли е почивка за ноктите? Трябва ли да се оставят да „дишат“?

Редно е първо да уточним, че ноктите не „дишат“. Те се образуват в нокътната матрица, която се намира над нокътната плочка.

„Изхранват“ се чрез богато кръвоснабдена структура, носеща им хранителни вещества и кислород. Следователно, не е необходимо да са без покритие (лак, гел лак, ноктопластика), за да могат да „дишат“.

Интересни факти за ноктите и как са устроени четете тук.

2. Трябва ли да направя почивка от гел лака и ноктопластиката?

Не е необходимо да се прави почивка между процедурите с гел лак и ноктопластика. Увреждането на ноктите най-често настъпва от неправилното сваляне на покритието.

Тъй като за целта се използват или пили, или течности за накисване, и двата метода имат своите предимства и недостатъци:

  • При свалянето чрез пилене, при неправилна техника, има риск от препиляване или увреждане на нокътната плочка.
  • При свалянето чрез накисване, трябва да се знае, че ацетоносъдържащите течности навлизат в кръвообращението, а това може да е вредно за кожата и здравето. Ацетонът изсушава и обезмаслява кожата и ноктите, а това води до тяхното цепене и чупене.

Много клиенти умишлено чоплят гел лака или ноктопластиката, като по този начин, заедно с надигнатия материал, отнемат и горния слой на епитела от ноктите и това води до тяхното увреждане.

Ако забележите, че ноктите ви са наранени, станали са чупливи, тънки или се цепят, можете да прекратите за известно време гел лака и ноктопластиката и да направите терапия.

На пазара и в салоните за маникюр вече се предлагат изумителни решения, които с една процедура правят чудеса. Поинтересувайте се при вашия маникюрист.

3. Колко често мога да си правя гел лак?

Можете да правите гел лак години наред, без прекъсване, ако са спазени всички условия за правилна употреба на продуктите и безопасно, щадящо сваляне на покритието.

Добре е да ползвате овлажняващи кремове за ръце и подхранващи масла за кутикули.

Препоръчваме ви и употребата на каучукови бази за гел лак, тъй като освен че правят ноктите по-твърди и гъвкави, свалянето на гел лака е далеч по-безопасно.

4. Вредни ли са лампите за маникюр?

Първите лампи за маникюр са заимствани от денталната медицина (по начало маникюрът и денталните технологии имат много общо, но затова – друг път).

Те работеха единствено с UV лъчи, които полимеризират (втвърдяват) UV продуктите за нокти.

И ако през последните 30-40 години слушаме колко е вредно слънцето за кожата, то и лъчите на UV лампите крият този риск.

Някои производители на аксесоари за маникюр побързаха да измислят ръкавици за маникюр, при които извън ръкавицата остават само ноктите и по този начин лъчите не достигат до кожата.

Други измислиха специални кремове за защита от лъчението на лампите, екраните, мониторите и т.н.

За щастие, съвсем навреме се появиха LED лампите за маникюр, които пък бяха обвързани с LED продуктите, тъй като се оказа, че UV продукти не могат да бъдат втвърдени в LED лампа и обратно.

Тук отново пазарът бе адекватен, защото излязоха комбинирани лампи, които полимеризират едновременно и UV, и LED продукти. Те са щадящи, с минимално лъчение и стотици хиляди часове живот на диодите.

5. Вредна ли е ноктопластиката с акрил и гел?

Какво представлява ноктопластиката с акрил и гел четете тук.

Един от честите рискове при ноктопластика е получаването на алергия. Този риск съществува и към всеки друг вид козметика.

Признаците за алергия от продукти за маникюр:

  • цепене на кожата и ноктите,
  • кървене,
  • подуване,
  • зачервяване.

Най-често алергия се получава към формалдехидите и смолите в състава на някои продукти.

Вдишването на ацетон, праймер за нокти и акрилен мономер също може да бъде опасно за здравето. Затова е важно помещенията, в които се прави маникюрът, да са проветриви.

Друг риск при ноктопластиката е заразяването с гъбични и други бактерии.

Бактериите се хранят с ноктите, докато ноктопластиката или гел лакът прикриват това. Едва след свалянето на материала, няколко седмици по-късно, истината излиза наяве.

Гъбична инфекция може да се прихване от недезинфекцирани инструменти и повърхности, ползване на заразени продукти в салона, при съвместно ползване на материалите със заразен човек и др.

Възможно е да се получи и при проникване на вода между нокътя и надигнат гел лак или ноктопластика. Водата и топлината на тялото създават благоприятни условия за развитието на бактерии.

При заразяването на ноктите с гъбички и последващо лечение, ноктите трябва да останат в естествения си вид до пълното им израстване – около 6 месеца.

На пазара вече има продукти с активни съставки, които могат да се нанасят върху добре почистени и лекувани нокти. Те предотвратяват възникването на нови инфекции.

6. Нормално ли е изграждащият гел да пари при полимеризиране в лампата?

По време на втвърдяване на гела в лампа за нокти се отделя топлина. Колкото по-мощна е лампата за нокти, толкова по-вероятно е гелът да се втвърди по-бързо и да се отдели повече топлина, което води до запарване по време на процедурата.

Препилените и увредени нокти са по-уязвими и чувствителни към този ефект.

За да избегнете паренето, работете на по-слаб режим на лампата и нанасяйте тънки слоеве от гела. Колкото е по-дебел слоят, толкова повече топлина отделя материалът.

7. Защо праймерът за нокти не бива да докосва кожата?

Често се случва праймерът да е в контакт с кожата около ноктите или да се усеща парене и болка в самата нокътна плочка.

Основно правило при работата с праймер (обезмаслител за нокти) е да се нанася с добре изцедена четка и да не се докосва кожата около ноктите.

Ако ноктите са препилени, увредени или точно преди процедурата са били накиснати в ацетон, е по-вероятно да има неприятни усещания. Причината за това е, че повечето праймери съдържат киселина.

Ако болката стане непоносима, почистете ноктите с антисептик и прекратете употребата на този продукт, докато не възстановите целостта на ноктите си или не замените с друга марка праймер.

Ако паренето и болката се усещат в зоната на кутикулите, почистете с какъвто имате антиациден препарат (препарат за котлен камък, препарат за баня и др. под.) и изплакнете добре с вода.

Всеки човек има различни приоритети – за едни това е здравето, за други – красотата.

Най-безвредно е да не слагаме нищо върху ноктите си и да приемаме хранителни добавки.

Компромисният вариант, за да не стигаме до дерматолога, е добрата информираност за възможно най-безопасните продукти и практики.

Късметлии сме, че живеем в ерата на технологиите и методите се обновяват непрекъснато.

Нашият съвет е да бъдете внимателни дори и с последните иновации в сферата на маникюра, защото разпространението и употребата на новите продукти за нокти твърде често изпреварват изчерпателната информация за евентуалния риск от тях.

Не е необходимо да участваме в черната статистика на опитните зайчета. Четете ситния шрифт върху етикетите и посещавайте блога ни по-често.

Желаем ви красив маникюр!

Четете още:

Четете още