Красив маникюр
Блог | Новини Статии

15 интересни факти за ноктите

Освен в случаите, когато счупим или ударим нокът, през повечето време сме склонни да приемаме ноктите си за даденост, без да полагаме особени грижи за тях. 

Структура на ноктите

Но те са доста по-сложно устроени, отколкото си мислим. Състоят се не само от видимата част, която лакираме. Нокътната плоча израства от матрица с вълнообразна форма. Бялата част, която прилича на дъга и е видима най-много на палците, се нарича лунула и е краят на матрицата.

Интересно ли звучи? Ето още 15 чудати факта за ноктите:


Ноктите растат средно с 3.5 милиметра на месец.

Тези на доминиращата ръка са склонни да растат по-бързо.

Белите петна по ноктите ви не показват недостиг на калций.

„Калциевият дефицит, предизвикващ бели петна по ноктите, е най-разпространеният мит, последван от дефицита на цинк. Истината е, че белите петна са безвредни и изобщо не показват някакъв специфичен недостиг на витамини „, казва Джестика Крант, американски дерматолог. „Най-вероятно те са признаци на предишна травма на нокътната плоча (твърдата част на ноктите) или матрицата (източникът на нокътната плоча, която се намира под кожата)“.

Ноктите са съставени от същото вещество като косата, а именно кератин.

Това означава, че същите храни, които са добри за вашата коса, са добри и за вашите нокти. Разнообразна диета, богата на витамини, антиоксиданти, плодове и зеленчуци, протеини и минерали, е ключът към здрави нокти и коса.

Мъжките нокти растат по-бързо от тези на дамите.

Възможно е изключение при жените по време на бременност, според Американската академия по дерматология.

Ноктите са една от съществените разлики между приматите и останалите бозайници.
Гризането на ноктите се нарича онихофагия.

Това е и най-често срещаният „нервен навик“. Приблизително половината деца между 10 и 18 години гризат ноктите си, но повечето хора спират до 30-годишна възраст. Докато гризането на ноктите е до голяма степен безобидно за тяхното здраве (макар и нехигиенично), възможните рискове за организма включват кожни и паразитни инфекции.

Ноктите са прозорец към целия организъм.

Един добре обучен дерматолог може да разбере много за здравословното състояние на човек само по ноктите. От промяна в цвета им (синьо-бяло), до капиляри по кожичките (автоимунно заболяване), до пожълтели, бели или хлабави нокти, всичко това понякога може да означава сериозно заболяване.

Ако видите нещо необичайно, като тъмнокафяви оттенъци по кутикулите, придружени с кафява линия върху целия нокът, отидете на консултация с дерматолог, защото това може да означава меланома.

Ноктите растат по-бързо през лятото, отколкото през зимата.

Според Американската академия по дерматология, различните периоди от годината (както и възрастта ви, гени и някои други фактори) могат да се отразят на скоростта на растежа на ноктите.

Около 10% от дерматологичните състояния са свързани с ноктите.

Около половината от заболяванията по ноктите са причинени от гъбични инфекции, по-често на ноктите на краката. Други често срещани състояния включват бели петна, вертикални линии, бактериални инфекции и врастнали нокти на краката. Възрастните хора са склонни да имат повече проблеми с ноктите, отколкото по-младите.

Стресът може да повлияе върху ноктите ви.

Той може да потисне растежа им. Важно е да намирате начини за разтоварване и да получавате качествен сън за оптимално здраве на ноктите (и за цял куп други неща). Хроничният стрес и умората отклоняват енергията и хранителните вещества на организма далеч от ноктите и косата.

Има причина, поради която не можем да изтърпим звука от драскане на нокти по черната дъска (в училище).

Само мисълта за това е достатъчна, за да ни накара да стиснем зъби. На какво се дължи това? Според изследване, направено през 2011 г., част от причините е, че този шум е на честота, която естествено се усилва от формата на нашите ушни канали.

Кутикулите имат важна роля.

Именно затова много експерти препоръчват да не ги премахвате за естетически цели. Кутикулата е там, за да служи като бариера за влагата и микроорганизмите от организма, поради което е много важно да не ги режете и да не позволявате на маникюристите да ги режат. Според дерматолозите, те трябва единствено да се избутват внимателно.

Твърдостта на ноктите е предимно генетична.

Не може да се направи много за формата им или за това колко бързо растат, но ноктите, които непрекъснато се чупят или цепят, могат да сигнализират за изсушаване. Миенето на съдове и домакинска работа с препарати без дебели гумени ръкавици, честото лакиране и използване на много дезинфектанти за ръце са все виновници, които допринасят за лошото им състояние.

За да защитите ръцете си, използвайте редовно крем за ръце и нокти (не само веднъж дневно). Ако създадете тези полезни навици, задължително ще забележите положителна промяна в ноктите си.

Вашите нокти се нуждаят от кръв, за да оцелеят.

Някога чудили ли сте се защо нокътят ви пада след травма? Ето обяснението: тъй като нокътната плоча се нуждае от нормален приток на кръв, кислород и хранителни вещества, при удар е възможно да се разрушат нежните микроскопични връзки. След време удареният и паднал нокът се заменя с нов, идеално здрав. Ако травмата е в основата на нокътя, където е матрицата, е възможно тя да се повреди и винаги след това да израства деформиран нокът.


Продукти за укрепване и заздравяване на ноктите:

При проблеми с гъбички по ноктите на ръцете и краката:

Искаш ли да получаваш нови известия за статии, новини и промоции?
Абонирай се за блога за маникюр на Noktoplastika.Net

Четете още

Вашият коментар