Маникюр с ноктопластика
Блог | Новини Статии

Ноктопластика вкъщи – стъпка по стъпка

Как се прави ноктопластика в домашни условия?

Ако се нуждаете от инструкция – стъпка по стъпка, тази статия е за вас!

Обичате предизвикателствата и естетичния външен вид? Готови сте да експериментирате и да се самообучавате? Организирате така времето си, че да остане и за вас? И не на последно място, правите си сметката.

Ако разпознахте себе си, вероятно сте от дамите, които сами се грижат за маникюра си. Или възнамерявате да започнете да го правите.

Може би вече сте изчели десетки форуми и съвети как да си направите вкъщи перфектния маникюр.

Как да направите маникюр с гел лак в домашни условия – четете тук.

Затова тук само ще обобщим и ще ви запознаем с новостите в продуктово отношение, които биха ви помогнали.

Какво ви е необходимо?

Достатъчно информация и арсенал от качествени продукти.

Ако вече сте си набавили първото, вероятно сте разбрали, че е рисковано да комбинирате продукти за ноктопластика от различни марки.

Колкото и да е сходно предназначението им, е възможно съставът им да се различава и още повече, да се окаже несъвместим.

Това може да доведе до различни неприятности – от компрометиране трайността на маникюра – до дефекти и алергии.


Ноктопластика – инструкция

Първа стъпка

За да подготвите нокътната плочка, матирайте леко лъскавия слой на естествените нокти и избутайте кожичките.

Матирането се прави с буфер пила или буфер блок.
Кутикулите могат да се избутат и изрежат или да се размекнат с масло за премахване на кутикули.

През последните години на пазара излязоха и много удобни керамични стикове за кутикули. Ползвайте най-удобния за вас начин.

Втора стъпка

Почистете ноктите от праха с четка, нанесете обезмаслител (праймер) и изчакайте да изсъхне (около минута, но не повече от 5 мин.).

Задължително нанесете праймер преди гела или акрила. Така ще предпазите от надигане на горните слоеве и ще осигурите силна връзка на естествения нокът с покритието.

За качествения маникюр тази стъпка е особено важна. Ако има останали частици прах или мазнина по плочката, поставеният гел на следващата стъпка може да се надигне и ноктопластиката ви бързо ще се надигне.

А това автоматично крие риск от сдобиване с гъбички, плесени и други бактерии, които да разболеят трайно ноктите.

Трета стъпка

Идва ред на формите за изграждане или удължителите. Ако сте се спрели на удължители, е необходимо да изберете форма, дължина и цвят.

Според стила и повода за маникюра, можете да избирате между бели, прозрачни или натурални удължители – в овална, квадратна или стилето форма.

Овалният маникюр стои добре на всички типове нокти и ръце. Подходящ е за ежедневието. Квадратните удължители са за предпочитане при френски маникюр или омбре.

Когато имате специален повод и искате да впечатлите, заложете на изключително женствените стилето форми.

Независимо от формата и цвета, винаги подбирайте висококачествени, тънки и гъвкави удължители. Лепилото за тях е бързосъхнещо.

Когато поставяте формите или удължителите, правете го прецизно, така че да не остане въздух между нокътната плочка и удължителя, което ще намали трайността на маникюра.

Към комплекта за ноктопластика ще ви е нужна и гилотина (резачка) за удължители. След това оформете с пила свободния край.

Четвърта стъпка

Нанасяне на база за гел. Тя подпомага свързването на естествения нокът с изграждащия гел и гел лака. Също изравнява надраскванията и несъвършенствата.

Ако имате меки, чупливи и разслояващи се нокти, много подходяща е каучуковата база за гел и ноктопластика. Тя осигурява защита на нокътя от следващите слоеве и гарантира дълготраен маникюр.

Полимеризира се 2 минути с UV лампа или 1 минута в комбинирана UV/LED лампа.

Ако сте избрали френски маникюр след изграждането, можете да използвате и цветна каучукова база. С помощта на този продукт се спестяват две стъпки – полагането на два слоя телесен цвят.

Пета стъпка

Изграждането с гел или акрил осигурява връзката на естествения нокът и на удължителя с моделиращия продукт. Затова важно е да изберете качествена формула, позволяваща едновременно здравина и гъвкавост на ноктопластиката.

Прозрачният гел е идеален за изграждане върху удължител или форма. Белият е подходящ за френски маникюр и декорации. Същото важи и за розовия.

Той се доближава максимално до естествения цвят на нокътната плочка, по-кремообразен е и безпроблемно може да се комбинира с други продукти – да се смеси с друг вид гел или акрил.

Нанасят се два или повече пласта гел, всеки от които се полимеризира. Последният се почиства с течност за лепкав слой, за да дооформите с пила и буфер и за придаване на блясък.

За да не се отлепя бързо, гелът трябва да се нанася на 0.5 мм разстояние от кутикулите. Ако все пак се получи отлепяне или повдигане, нокътят трябва да се поправи, за да не влезе вода под него. Наличието на влага може да причини появата на гъбички и плесени.

Ако сте заложили на акрилна ноктопластика у дома и сте начинаещи, акрилният мономер, който се използва в комбинация с акрилната пудра, е добре да бъде бавносъхнещ, за да осигури по-дълго време за моделиране.

Ако вече имате опит, бързосъхнещият мономер ще ви даде 2 минути време, за да изградите.

Шеста стъпка

Завършваме маникюра с нанасяне на два слоя цвят и топ лак, като полимеризираме след всеки пласт. Функцията на топ лака е да осигури не само необходимата завършваща доза блясък, но и издръжливост.

На пазара се предлагат готови комплекти за акрилна ноктопластика и за ноктопластика с гел, които ви спестяват доста време за търсене и комбиниране на подходящите продукти, решаващи за успеха на перфектния маникюр.

Четете още от блога за маникюр:

Четете още