0
Количка

Как да отворя салон за маникюр?

Как-да-отворя-салон-за-маникюр

Професията „Маникюрист-педикюрист“

Преди да дадем насоки какви са стъпките по отваряне на салон за маникюр, бихме искали да ви запознаем какво точно представлява професията маникюрист-педикюрист.

Неведнъж сме казвали, че тази професия е равностойна на артист + психотерапевт. Това си е творческа работа, съчетана с грижа за здравето, красотата и умението да работиш с хора.

Най-основната стъпка по пътя на този занаят е успешното завършване на базов курс по маникюр и педикюр. Следват надграждащи нива – ноктопластика с гел/акрил, апаратен маникюр, лакиране под кутикула, различни техники за декорации, допълнителни форми за ноктопластика и др.

Възможностите са безброй, тъй като непрекъснато излизат нови продукти, тенденции и техники на работа.

Това е сфера, в която човек има възможността да израства, да покорява предизвикателства – и със собствената си същност, и с уменията си. И още – да изразява себе си, творческия си потенциал, да създава контакти и да посажда стръкчета любов.

Работата е отговорна, тъй като е свързана със здравето на клиента, не по-малко от красивия резултат.

 • Плътни тампони за нокти без власинки 325 бр.
  11.00 лв.
 • Течност за лепкав слой Base One 970 ml
  38.00 лв.
 • 10 бр. щипки за сваляне на гел лак
  11.00 лв.
 • 10 бр. дървени избутвачи за кутикули
  3.00 лв.

След като сте придобили необходимата квалификация, е препоръчително да натрупате опит с утвърдени колеги, т.е. да имате наставник, който да ви помогне в усъвършенстването, да посочва грешките ви и да ви дава насоки.

Често е предизвикателство да се намери такъв човек. Проучете как стои въпросът във вашето населено място.

И тук, като във всяка професия, освен обучението, се изисква много четене, наблюдаване, ровене в мрежата и практика. Неизменно се работи на принципа „опит-грешка“. Гледането на клипове в интернет помага, но съвсем не е достатъчно.

Има тънкости, както с употребата на продуктите, с инструментариума, така и със самия индивидуален подход към клиента. Няма крачета и ръчички, които да са еднакви с тези на друг човек. Винаги се съблюдава конкретния случай по отношение на здравето и естетиката.

Погрижете се за ергономичността на работното си място, защото работата се състои в седнала и приведена позиция по 8-12 часа на ден, понякога и 7 дни в седмицата. Което я прави не лесна.

Ако наистина вътрешно усещате, че това е вашето нещо и страст, дерзайте! Всеки открива за себе си колко и как да работи, за да се чувства добре.

 • Комплект за акрилна ноктопластика Rosalind 30 гр
  57.50 лв.
 • Комплект 60 цвята гел лакове Venalisa 7.5 ml VIP4
  360.00 лв.
 • Комплект 60 цвята гел лакове Venalisa 7.5 ml VIP3
  360.00 лв.
 • Комплект 60 цвята гел лакове Venalisa 7.5 ml VIP1
  360.00 лв.

Като вносител на гел лакове Mixcoco от Холандия, както и на козметика за маникюр от Полша и Украйна, често ни гостуват партньори от чужбина, които се удивяват колко много са салоните в България. По статистика във Варна, където се намираме и ние, има над 200 салона.

Така че бъдете готови за конкуренция, не спирайте да се учите и усъвършенствате. Професията е интересна и вдъхновяваща. Предизвикателства изникват ежедневно – както със самите клиенти, така и с продуктите.

В пазарната икономиката съществува основен принцип, че търсенето определя предлагането. Има и още един принцип, че оцеляват най-качествените услуги, дори и да са на по-висока цена, стига да предлагат ниво и допълнителна стойност за клиента.

Жените общуват. Много! Според маркетинговите проучвания, доволните клиентки препоръчват на 4 свои приятелки дадено място, продукт или услуга. Недоволните – на 11 свои приятелки. Почти 3 пъти повече!

Много често доволните клиенти запазват впечатленията за себе си, а недоволните търсят поле на изява и внимание. Дайте всичко от себе си, защото клиентът винаги е прав и той го знае.

Как да отворя салон за маникюр?

След като сте обмислили и предприели горните стъпки, натрупали сте опит в салон (можете и да започнете сами след курсовете, но е гарантирано, че лутането ще е много повече, а резултатите – далеч по-бавни и неудовлетворяващи), вече може да помислите за помещението.

 • Професионална карбидна фреза – хамелеон
  25.00 лв.
 • Силиконов накрайник за ел. пила – грит 320
  7.50 лв.
 • Комплект 100 бр. шлайф шапки за ел. пила – 120/180/240
  19.00 лв.

Ако разполагате с ваше собствено такова, проверете с какъв статут е. Всяко помещение, освен гараж, може да се превърне в салон. Можете да отворите салон и без да преминавате обучение като маникюрист-педикюрист. В такъв случай е необходимо да наемете квалифицирани кадри, на които да заплащате възнаграждание.

Важно ли е местоположението на помещението? 

Истината е, че локацията продава. Добре е да има човекопоток – централна пешеходна зона е идеалният вариант. Ако има възможност за паркиране, още по-добре. Известни са ни, обаче, много салони за маникюр, разположени в крайни квартали, които нямат празен час в графика си. Най-важното в салона са хигиената, квалификацията на маникюриста и приятната релаксираща атмосфера. Останалото е бонус.

Ако се налага смяна на статут, независимо дали се отнася за собствено или наето помещение, ви препоръчваме да наемете фирма, която ще свърши всичко вместо вас, а то не е малко. Цялата процедура отнема около 3 месеца, като се състои в бюрокрация и висене по институции.

Ако помещението е наето, имайте предвид, че в законодателството не е регламентирано кой поема разходите по смяната на статута – наемателят или наемодателят.

Тук вече е въпрос на договорка между двете страни, като практиката показва, че ако наемателят поеме този ангажимент, наемодателят прави предварително договорени отстъпки от наема през първите няколко месеца.

При откриване на салон е необходимо да се съобразите със законодателството и най-вече с изискванията на РЗИ и местната администрация.

 • Комплект 10 вида трансферно фолио за нокти
  7.50 лв.
 • Комплект 10 вида трансферно фолио за нокти
  7.50 лв.
 • Комплект 10 вида трансферно фолио за нокти
  7.50 лв.
 • Комплект 10 бр. трансферни фолиа с рибени люспи
  7.50 лв.

Помещението трябва да отговаря на следните условия, съгласно Наредба №15  от 21.08.1987 г., за хигиенните изисквания в козметичните салони:

 • самостоятелно помещение, построено или пригодено за тази цел;
 • всяко работно място да е с минимална площ от 6 кв.м.;
 • разстоянието между столовете да е минимум 1 м., а от крайния стол – до стената – мин. 0.8 м.;
 • място за посетителите е с размери 2.5 кв.м. – за всяко работно място;
 • в салон с до 3 работни места са необходими подходящо място за посетители и закачалка за горни дрехи, на разстояние най-малко 1.5 м. от работните места;
 • вентилация с двукратен обмен на въздуха за 1 час и горни отваряеми крила на прозорците;
 • всяко работно място се оборудва с маса и плот;
 • задължително е в помещението да има умивалник;
 • до 5 работни места може санитарният възел да е общ, над 5 – мъжете и жените трябва да са в отделни тоалетни;
 • козметичните услуги се извършват само от правоспособни специалисти;
 • разрешава се употреба само на козметични и тоалетни средства,  уреди и инструменти за работа, за които има стандартизационни документи или санитарни  разрешителни от органите на държавния санитарен контрол;
 • работещите в салоните трябва да имат редовно заверени лични здравни  книжки, които се съхраняват от отговорника на салона или от заместника му (определени със заповед на ръководството);
 • Новооткритият салон се регистрира в РЗИ, където се подава уведомление (по образец) за разкриване на обект с обществено предназначение, заедно с нужните придружаващи го документи. Консултирайте се със служителите в РЗИ и за другите изисквания към санитарно-хигиенната част.

Изисквания във връзка с упражняване на дейността:

За да упражнявате търговска дейност, трябва да създадете фирма с правна форма, която е най-удачна за дейността – ДЗЗД, ООД, ЕООД или физическо лице – ЕТ.

Консултирайте се със счетоводител, като вземете под внимание, че често те ще ви посъветват коя форма е най-удобна за осчетоводяване (тяхната гл.т.), а не най-практичната и изгодна за вас. Поставете правилно въпроса и внимавайте.

Ако изберете да се регистрирате като ЕТ, дейността на салона попада в обхвата на патентните дейности и независимо от реализирания финансов резултат за календарната година, ще дължите определена конкретна сума данък-патент, определена по решение на Общинския съвет на съответната община, където ще направите евентуалната регистрация на фирмата (Наредба за определяне на местните данъци и такси). 

Ако изберете да извършвате дейността като лице, упражняващо свободна професия, не сте задължени да водите счетоводство по Закона за счетоводството. В края на годината ще внасяте 10% данък, на база реализираните доходи през годината – определените нормативно признати разходи 25% (за справка чл.29, ал.1, т.3 от ЗДДФЛ).

Всяка форма има своите предимства и недостатъци и свързани с тях документация и разходи. 

 • Силиконови удължители за нокти – балерина – 120 бр.
  13.50 лв.
 • Силиконови удължители за нокти – бадем – 120 бр.
  13.50 лв.
 • Остри силиконови удължители за нокти – 120 бр.
  13.50 лв.
 • Дуал форми за полигел – балерина – 100 бр.
  18.00 лв.

След като сте минали през регистрацията и сте осигурили помещение:

 • Необходимо е да регистрирате работното време към Общината. За целта се представят документи, доказващи статута на помещението, регистрацията на касов апарат и други.
 • Необходимо е да регистрирате салона в РЗИ. Това е институцията, която контролира използваните в салона продукти. Необходимо е всеки продукт да бъде етикетиран на български език, с упоменат вид на продукта, производител, вносител, основен състав, годност, начин на употреба. Продуктите, чиито срок на годност се определя от деня на разопаковане, е необходимо да водите в протокол с точния ден на първата употреба или тази дата да се отбележи върху опаковката му.
 • Институциите, с които ще имате редовно взаимодействие, са: Министерството на здравеопазването, Регионалната здравна инспекция, Националната агенция за приходите, Служба по трудова медицина и Инспекцията по труда.
 • Необходим е касов апарат (ако не сте на патент).
 • Пожарна безопасност – нужна е противопожарна инструкция, съгласувана с Началника на Пожарната служба по местоживеене.
 • Договор със Служба по трудова медицина и безопасност на труда, които изготвят първоначална оценка на професионалния риск. Договорът не е задължителен при маникюристи, които работят сами и нямат наети на трудов договор други лица.

Прилагаме за ваше улеснение изискванията и наредбите, свързани с откриването на салон за маникюр:

Как да ценообразувате? 

Можете да поискате разходно-количествена норма от фирмите-доставчик. Тази справка може да ви даде една твърде обща представа, тъй като що се отнася до маникюр, определяща е дължината на самите нокти.

Например: един изграждащ гел може да стигне за 10 или 20 ноктопластики, в зависимост от дължината, която се изгражда. Същото се отнася и за гел лаковете, базата, топа и т.н. В началото можете да започнете с цени, сходни на близките до вас салони, като разбира се, избягвате нелоялни практики с подбиване на цени, крещящи отстъпки и др.

В процеса на работа е добре да засечете сами разхода си на материали за дадена процедура.

Отбелязвайте колко клиенти имате на месец, отделно водете разходите си за материали за салона, ток, вода, интернет, телефон, наем (ако сте под наем), разход за счетоводство и  др. Не забравяйте да калкулирате труда си и да добавите печалба.

Трудът и печалбата са различни понятия. Ако работите за себе си и си мислите, че възнаграждението, което сте включили в ценообразуването е печалбата ви, то това не е така.

Представете си, че плащате заплата на нает на работа маникюрист. Тогава ще имате ли печалба от салона? Не. Внимателно водете всички разходи и адаптирайте цените си и съгласно актуалната икономическа ситуация в страната.

Ние можем да ви съдействаме с всички професионални материали за салона: консумативи, инструменти СТАЛЕКС, гел лакове Mixcoco, изграждащи гелове и съпътстващи аксесоари – на преференциални цени на едро. Попитайте ни за ценова листа.


Прочетете още защо да изберете Noktoplastika.Net за доставчик.


 • Акрилна пудра/дипинг – 2 в 1 – 30 гр.
  16.00 лв.
 • Фосфоресциращ захарен ефект за нокти – 6 цвята
  9.00 лв.
 • Фосфоресциращ захарен ефект за нокти – 6 цвята
  9.00 лв.
 • Стартов комплект за гел лак с лампа – 19 продукта
  99.00 лв.

Желаем ви успех и безброй доволни клиенти!

Всички права запазени! Копирането и използването на текста е забранено!