Гел лак в домашни условия
Блог | Новини Статии

Гел лак в домашни условия

Как се прави гел лак в домашни условия?

Невинаги има свободни часове в салона или други екстремни условия налагат да се погрижим за маникюра си в домашни условия.

Винаги съветваме нашите клиенти, независимо дали става въпрос за гел лак, ноктопластика или какъвто и да е вид маникюр и педикюр, да се обръщат към специалисти и да посещават салоните за красота.

Каквото и да е породило потребността да направите маникюр с гел лак в домашни условия, ние сме длъжни да ви предоставим нужната информация за това как правилно се използват продуктите.

Затова подробно ще обясним каква е целта на всеки един продукт и как се използва, както и цялата последователност на процедурата по гел лак.

Най-рискованите манипулации са почистването на кутикулите и свалянето на гел лака. Обърнете им специално внимание, за да не пострадат ноктите ви.

Но да се върнем в началото и да започнем с необходимите продукти.

В случай, че не притежавате никакви материали, инструменти и продукти за маникюр, ще изброим всичко нужно за маникюр с гел лак, ведно със стъпките, които се спазват по протокол.

Необходими продукти за маникюр с гел лак:

 1. Пила за оформяне на свободния край.
 2. Буфер блок за матиране.
 3. Масло за премахване на кутикули.
 4. Избутвач за кожички.
 5. Клещи или ножички за кутикули.
 6. Спирт и памучен тампон, изопропилов алкохол или течност за лепкав слой (обезмаслител).
 7. Обезмаслител/дехидратор/ph-bond/праймер.
 8. База (основа) за гел лак.
 9. Гел лак – цвят.
 10. Топ за гел лак.
 11. Масло за кутикули.
 12. UV/LED лампа за нокти.

Инструкция за маникюр с гел лак в домашни условия:
Приемаме, че ноктите ви са чисти, т.е. без покритие.

 1. Стъпка 1 – Изпиляване и оформяне на свободния край.

  При работа с естествени нокти използвайте пила с грит над 200. Можете да пилите във всички посоки, като последните няколко движения са в една посока.

 2. Стъпка 2 – Матиране на нокътната плочка с буфер блок.

  Матирането се прави, за да се „надраскат“ нотките, като това подобрява сцеплението с базата. Здравите нокти са лъскави, съдържат вода и мазнина, които обаче пречат на слоевете да се задържат за дълго време.

 3. Стъпка 3 – Почистване на кутикулите.

  В много държави няма практика кутикулите да се почистват, както и много хора предпочитат да не ги премахват.

  Ако решите да отстраните кутикулите, е важно е да знаете, че се отстранява единствено мъртвата кожа, която покрива нокътната плочка. Ако не се почисти, това може да доведе до надигане на гел лака след досег с вода/мазнина и др.

  Как се почистват кутикулите?

  Има различни начини:
  Чрез „сух“ апаратен маникюр. Нарича се „сух“, защото не се използват нито накисване на ноктите предварително, нито масла за премахване на кутикулите.

  При този метод се използва електрическа пила с подходящи накрайници за фино отстраняване на кожичките.

  Не ви препоръчваме сами да правите на себе тази процедура, още по-малко, ако не сте завършили курс по апаратен маникюр.

  Съществува голям риск от увреждане на ноктите, нокътната матрица и други травми, които да причинят инфекции или да доведат до трайна загуба на здрав и задържащ се нокът.

  Ако сте начинаещи, ви съветваме да прескочите този метод и да приложите втория начин:

  Чрез размекване на кутикулите с масло за отстраняване. Маслото се нанася върху кожичките и се изчаква указаното на продукта време.

  Тук можете да подходите по два начина – да избутате вече размекнатите кутикули с избутвач и да отрежете излишната кожа с клещи/ножичка.

  Можете и директно да избършете размекнатите кутикули със спирт и салфетка. Пробвайте и вижте кой резултат ви допада повече.

  В случай, че сте засегнали здрава кожа и има кръвотечение, можете да го спрете с тампонче с кислородна вода.

 4. Стъпка 4 – почистване на ноктите със спирт и салфетка.

  След горните стъпки по изпиляване и почистване на кутикулите, не пропускайте да избършете старателно ноктите със спирт/изопропилов алкохол и салфетка.

 5. Стъпка 5 – обезмасляване и дехидратиране на ноктите с праймер.

  На пазара има много продукти с различни имена, но всички те са предназначени за извеждане на мазнината и водата от ноктите. Праймерът действа като двойно залепващо тиксо на ноктите с базата.

  Изцедете четката добре и сложете минимално количество, без да позволявате да се разтича и да докосва кожата около ноктите.

  Има дами, които правят това с ацетон или лакочистител. Не ви съветваме, тъй като ацетонът води до изсушаване и цепене на ноктите.

  Праймерът изсъхва на въздух и не изисква полимеризиране в лампа за нокти. Изчаква се, докато ноктите побелеят (около 30-60 секунди).

 6. Стъпка 6 – Нанасяне на база или основа за гел лак.

  Базата е „грундът“ на гел лака. Без нея той няма да се задържи върху ноктите. Нанася се тънък слой, като се внимава да не докосва кожата около ноктите.

  Полимеризира се в UV или LED лампа, за времето, описано на продукта.

 7. Стъпка 7 – Нанасяне на гел лак.

  Както с праймера и базата, и тук работим с тънки слоеве. Дори да ви се струва, че първият слой не покрива идеално цялата повърхност или прозира, бъдете сигурни, че с втория слой това ще се коригира.

  Ако нанесете дебел слой, има голяма вероятност гел лакът да не се полимеризира в сърцевината си, да стане на мехури и да се надигне.

  Гел лакът се нанася в два слоя, като полимеризирате в лампа за нокти след всеки – за указаното на продукта време.

 8. Стъпка 8 – Топ за гел лак

  На финала ноктите се запечатват с топ лак, който осигурява блясък и дълготрайност на маникюра. Полимеризира се в лампа за нокти за указаното на продукта време.

 9. Стъпка 9 – Нанасяне на подхранващо олио за кутикули.

  Нанесете масло за кутикули и масажирайте около нокътното пространство. С това маникюрът с гел лак приключва.

Как се сваля гел лак в домашни условия – четете тук.
Как се прави френски маникюр? Видове френски маникюр.

Четете още