0
Количка

Гел лак в домашни условия

гел лак в домашни условия как се прави

Как се прави гел лак в домашни условия?

Невинаги има свободни часове в салона или други екстремни условия налагат да се погрижим за маникюра си в домашни условия.

Винаги съветваме нашите клиенти, независимо дали става въпрос за гел лак, ноктопластика или какъвто и да е вид маникюр и педикюр, да се обръщат към специалисти и да посещават салоните за красота.

Каквото и да е породило потребността да направите маникюр с гел лак в домашни условия, ние сме длъжни да ви предоставим нужната информация за това как правилно се използват продуктите.

Затова подробно ще обясним каква е целта на всеки един продукт и как се използва, както и цялата последователност на процедурата по гел лак.

Най-рискованите манипулации са почистването на кутикулите и свалянето на гел лака. Обърнете им специално внимание, за да не пострадат ноктите ви.

Но да се върнем в началото и да започнем с необходимите продукти.

В случай, че не притежавате никакви материали, инструменти и продукти за маникюр, ще изброим всичко нужно за маникюр с гел лак, ведно със стъпките, които се спазват по протокол.

Необходими продукти за маникюр с гел лак:

  1. Пила за оформяне на свободния край.
  2. Буфер за матиране.
  3. Масло за премахване на кутикули.
  4. Избутвач за кожички.
  5. Клещи или ножички за кутикули.
  6. Спирт и памучен тампон, изопропилов алкохол или течност за лепкав слой (обезмаслител).
  7. Обезмаслител/дехидратор/ph-bond/праймер.
  8. База (основа) за гел лак.
  9. Гел лак – цвят.
  10. Топ за гел лак.
  11. Масло за кутикули.
  12. UV/LED лампа за нокти.

Инструкция за маникюр с гел лак в домашни условия:
Приемаме, че ноктите ви са чисти, т.е. без покритие.

  1. Стъпка 1 – Изпиляване и оформяне на свободния край.

    При работа с естествени нокти използвайте пила с грит над 200. Можете да пилите във всички посоки, като последните няколко движения са в една посока.

  2. Стъпка 2 – Матиране на нокътната плочка с буфер блок.

    Матирането се прави, за да се „надраскат“ нотките, като това подобрява сцеплението с базата. Здравите нокти са лъскави, съдържат вода и мазнина, които обаче пречат на слоевете да се задържат за дълго време.

  3. Стъпка 3 – Почистване на кутикулите.

    В много държави няма практика кутикулите да се почистват, както и много хора предпочитат да не ги премахват.

    Ако решите да отстраните кутикулите, е важно е да знаете, че се отстранява единствено мъртвата кожа, която покрива нокътната плочка. Ако не се почисти, това може да доведе до надигане на гел лака след досег с вода/мазнина и др.

    Как се почистват кутикулите?

    Има различни начини:
    Чрез „сух“ апаратен маникюр. Нарича се „сух“, защото не се използват нито накисване на ноктите предварително, нито масла за премахване на кутикулите.

    При този метод се използва електрическа пила с подходящи накрайници за фино отстраняване на кожичките.

    Не ви препоръчваме сами да правите на себе тази процедура, още по-малко, ако не сте завършили курс по апаратен маникюр.

    Съществува голям риск от увреждане на ноктите, нокътната матрица и други травми, които да причинят инфекции или да доведат до трайна загуба на здрав и задържащ се нокът.

    Ако сте начинаещи, ви съветваме да прескочите този метод и да приложите втория начин:

    Чрез размекване на кутикулите с масло за отстраняване. Маслото се нанася върху кожичките и се изчаква указаното на продукта време.

    Тук можете да подходите по два начина – да избутате вече размекнатите кутикули с избутвач и да отрежете излишната кожа с клещи/ножичка.

    Можете и директно да избършете размекнатите кутикули със спирт и салфетка. Пробвайте и вижте кой резултат ви допада повече.

    В случай, че сте засегнали здрава кожа и има кръвотечение, можете да го спрете с тампонче с кислородна вода.

  4. Стъпка 4 – почистване на ноктите със спирт и салфетка.

    След горните стъпки по изпиляване и почистване на кутикулите, не пропускайте да избършете старателно ноктите със спирт/изопропилов алкохол и салфетка.

  5. Стъпка 5 – обезмасляване и дехидратиране на ноктите с праймер.

    На пазара има много продукти с различни имена, но всички те са предназначени за извеждане на мазнината и водата от ноктите. Праймерът действа като двойно залепващо тиксо на ноктите с базата.

    Изцедете четката добре и сложете минимално количество, без да позволявате да се разтича и да докосва кожата около ноктите.

    Има дами, които правят това с ацетон или лакочистител. Не ви съветваме, тъй като ацетонът води до изсушаване и цепене на ноктите.

    Праймерът изсъхва на въздух и не изисква полимеризиране в лампа за нокти. Изчаква се, докато ноктите побелеят (около 30-60 секунди).

  6. Стъпка 6 – Нанасяне на база или основа за гел лак.

    Базата е „грундът“ на гел лака. Без нея той няма да се задържи върху ноктите. Нанася се тънък слой, като се внимава да не докосва кожата около ноктите.

    Полимеризира се в UV или LED лампа, за времето, описано на продукта.

  7. Стъпка 7 – Нанасяне на гел лак.

    Както с праймера и базата, и тук работим с тънки слоеве. Дори да ви се струва, че първият слой не покрива идеално цялата повърхност или прозира, бъдете сигурни, че с втория слой това ще се коригира.

    Ако нанесете дебел слой, има голяма вероятност гел лакът да не се полимеризира в сърцевината си, да стане на мехури и да се надигне.

    Гел лакът се нанася в два слоя, като полимеризирате в лампа за нокти след всеки – за указаното на продукта време.

  8. Стъпка 8 – Топ за гел лак

    На финала ноктите се запечатват с топ лак, който осигурява блясък и дълготрайност на маникюра. Полимеризира се в лампа за нокти за указаното на продукта време.

  9. Стъпка 9 – Нанасяне на подхранващо олио за кутикули.

    Нанесете масло за кутикули и масажирайте около нокътното пространство. С това маникюрът с гел лак приключва.

Как се сваля гел лак в домашни условия – четете тук.
Как се прави френски маникюр? Видове френски маникюр.