Изграждане на ноктопластика
Блог | Новини Статии

Ноктопластика – с гел или с акрил?

Може ли стоматологът и маникюристката ви да имат нещо общо?

Вашите нокти?

Ако вече се усмихвате скептично, вероятно ще сме ви полезни, за да разберете повече за ноктопластиката.

Като изключим Марлене Дитрих, която през 20-те години на миналия век използва картон за изкуствения си маникюр, откриватели и основатели на съвременната ноктопластика са именно зъболекари.

Това става 30-ина години след картонения маникюр на Марлене и подобно на големите открития – съвсем случайно.

Зъболекарят се казва Фред Слек и всичко започва от един наранен нокът. За да не пречи на работата му, Слек изработва от фолио нокътна плочка и я „пломбира”.

След като осъзнава какво е направил, той подобрява съставките и продава патента си на козметичната индустрия.

Така става възможно удължаването, укрепването и моделирането на ноктите по изкуствен начин.

Дълго време маникюристите са се снабдявали с акрил за ноктопластика именно от стоматолозите.

И още нещо общо:

Подобно на стоматолозите, които посещаваме най-често по необходимост, ноктопластиката се налага не винаги заради каприз.

Счупен нокът? SOS!

Ноктопластиката е идеално решение за слаби и чупливи нокти, сцепен или отчупен маникюр и дори срещу вредния и грозен навик – гризането на нокти.

Най-често срещаната ноктопластика се извършва с гел или акрил, като разлика във времето за изработка и в цената на практика почти липсва.

Обикновено трябва да си отделите около 2-3 часа.

На 3-4 седмици да й правите поддръжка (частично сваляне на повърхностния слой на гела или акрила и запълване на израсналата част от нокътя).

Независимо от материала, който се използва, опитните маникюристи уверяват, че разлика в качеството и ефекта на маникюра няма.

Различията идват по-скоро при начина на работа, както и при свалянето на самата ноктопластика.

За изграждането на акрилни нокти обикновено се смесват полимер на прах и течен мономер.

Сместа се нанася върху нокътя и се втвърдява на въздух за минути. Затова работата на маникюриста трябва да е бърза и прецизна. 

Акрилът е доста по-здрав от гела

Затова акрилният маникюр се предпочита от по-активни жени, дами с мъжки професии, спортисти, работещи при по-високи температури и по-агресивна околна среда.

Въпреки че се отличава с твърдост и здравина, акрилът е достатъчно еластичен, за да не деформира нокътната плочка при растежа й.

Сред плюсовете му, в сравнение с гела, е и премахването. Акрилът се разтваря в ацетон или специална течност за сваляне (на основата на ацетон) и почти не изисква пилене.

Ноктопластиката с гел се отстранява или чрез накисване (ако изграждащият гел е soak-off), или чрез чрез изрязване и пилене.

И все пак, дамите най-често имат задръжки за използването на акрила заради неприятната миризма на мономера. Други пък са чувствителни или дори алергични към химичния му състав.

Съвременните технологии при производството на продукти за акрилна и гелова ноктопластика преодоляват все повече от недостатъците им.

Обезмаслителите за нокти, които се нанасят преди гела и акрила, биват на киселинна и на безкиселинна основа.

И двата вида предпазват от надигане на горните слоеве и осигуряват перфектна връзка на естествения нокът с изграждащия материал.

Ако ноктите ви задържат покритието без проблем, е препоръчително все пак да използват праймер без киселина.

Ако сте начинаещи маникюристи или правите акрилна ноктопластика у дома, акрилният мономер, който се използва в комбинация с акрилната пудра, е добре да бъде бавносъхнещ, за да осигури по-дълго време за моделиране.

Обикновено акрилът стяга за 2 – до 4 минути.

При бавносъхнещия на Silcare времето е до 4 минути, като подобрената му формула не води до пожълтяване или обезцветяване на естествения нокът.

Акрилната пудра може да бъде в различен цвят – прозрачен, бял, розов, камуфлажен и др.

Пудрите са лесни за нанасяне – не се разтичат върху ноктите. Могат да се използват за цялостно изграждане с форми или с удължители.

Цветният акрил пък е подходящ за моделиране на декорации, перманентен френски маникюр, корекции и поддръжка. 

Стартовият комплект за акрилна ноктопластика обикновено включва акрилна пудра, мономер, обезмаслител, форми за изграждане, както и четки за акрил, пила и полиращо блокче.

В комплекта за ноктпластика с UV гел на Silcare акрилът е заместен от UV изграждащ гел, четката е за гел, има праймер и течност за почистване на лепкавия слой, а към инструментите е добавена UV/LED комбинирана лампа.

Предимствата на гела пред акрила

са липсата на киселина и неприятни миризми по време на работа, а недостатъците му се минимизират все по-успешно от съвременните технологии.

Вече има изграждащи гелове, които намаляват отрицателния ефект от полимеризирането с UV лампа, подбно на серия гелове Affinity на Silcare.

Специалната му формула елиминира UV лъчите от синия спектър с 20%, което предотвратява пожълтяването на нокътната плочка.

Този гел създава здрава връзка с ноктите и удължителите – до 60% повече от стандартните изграждащи гелове. Той е и с по-гъста консистенция от основната гама гелове на Silcare.

Друг вариант за преодоляване на част от недостатъците е използването на LED гелове и съответно LED лампи, които не изсушават нокътя, при повечето не се усеща парене и не се отделя топлина при изпичането.

Покритие с акрил, гел или гел лак не трябва да се използва при хора с проблем по ноктите – например гъбички, плесени или пожълтяване.

Необходимо е първо болестотворните микроорганизми да бъдат елиминирани, а маникюр може да се прави след пълното оздравяване и израстване на засегнатите части.

Независимо дали сте избрали ноктопластика с гел или с акрил, ако сте се доверили на качествените продукти и маникюристи, бъдете сигурни, че и естествените, и ноктите с ноктопластика ще бъдат здрави и блестящи дълго време.

Още по темата:

Четете още