0
Количка
Понеделник - Петък
9:00 - 17:00

Шест начина да се справяме с ежедневието в салона по време на Covid-19

5-начина-за-справяне-и-подобряване-на-работата-в-салона за маникюр

Новото “нормално” през последната година и половина се отрази във всички сфери на живота и бизнеса. В тази статия няма да коментираме вируса, а само последствията от него върху нас, върху сферата на красотата, както и начините да се справим с тях.

Ограниченията в избора и свободата повлияха на психиката, здравето и физическото състояние на милиони хора по света. Всички вече сме изтощени от промените и несигурността, които 2020-та и 2021-ва година ни донесоха.

Навярно вътрешният диалог на много хора лъха на страх, тревога, безпомощност и отчаяние. Тези чувства са преходни. Да живееш в миналото и да повтаряш стари тревоги и мисли често води до симптоми на депресия, а да се страхуваш за бъдещето поражда тревожност.

Как да се справите със страха и тревогата? Ученето и практикуването на майндфулнес ще ви помогне да живеете в настоящия момент. То изисква наистина много практика, докато се превърне в навик, но си заслужава.

Какво е майндфулнес? Най-простичко казано, това е непрекъснато осъзнаване и самонаблюдение, т.е. да преживявате в тялото си, да наблюдавате мислите си, без да ги анализирате, да наблюдавате и приемате емоциите си. По този начин се постига баланс между тялото и съзнанието.

Наблюдението започва с осъзнаването на тревожността, страха или друго неприятно чувство, в момента, в който те се случват. Гледайте на всяка емоция като на навигационна система и си задавайте въпросите „Защо се чувствам по този начин?“, „Какво иска да ми каже това чувство?“, „Какво не е наред тук?“.

Фокусирайте се върху дишането си, защото това е най-бързият начин да се върнете от мислите – в тялото си, да излезете от автоматичен режим и да се придържате към настоящия момент на осъзнатост.

Поставете си цел. Поемете дълбоко въздух, издишайте и отговорете от сърце на въпроса „Какво ми се иска да направя, но никога не ми стига куража за него?“. Да имаш ясна цел е идеалният двигател да ставаш с желание всяка сутрин и да правиш малки крачки към постигането й. Резултатите няма да закъснеят, защото там, където е фокусът, там е и успехът.

Създайте си ежедневни ритуали и навици, които да помогнат на психиката и доброто ви състояние. Това може да е чаша топло кафе на терасата, кратка разходка сред дърветата, 10 минути скачане на въже и всяко друго действие, което ви кара да се чувствате добре и да се обичате повече, защото сте най-важните и сте подарили време на себе си.

Още по-добре ще се почувствате, ако споделите собствените си методи за справяне с екипа си и създадете свои общи навици и ритуали, които ще подобрят атмосферата в салона и отношенията помежду ви.

Предлагаме ви:

6 начина за справяне по време на Covid-19 и как да подобрим работата в салона

1. Хранене. Всички ги обичаме… Но! Ограничете захарта, обработените храни и тестените изделия. Дори да нямате проблеми с теглото, в дългосрочен план тези вредни храни се отразяват на настроението, начина на мислене и здравето.

Правете фастове – оставайте без храна за повече от 12 часа – до 24 часа – поне веднъж седмично.

Това, с което се храните, храни и бактериите в тялото. Доказано е, че бактериите в червата са вторият ни мозък. Така че има силна връзка между храната и умствената нагласа.

Как да мотивирате екипа си да се храни здравословно? Можете да поставите купа с плодове за вас и клиентите и да подредите кът с фреш бар. Щастливият екип ще ощастливи и вас, и клиентите ви.

Бъдете умерени с кофеина. Разнопосочните източници за ползите и вредите от кафето могат да бъдат наистина объркващи. Наблюдавайте как действа то на вас – изнервени ли сте, спите ли неспокойно, сприхави и объркани ли сте, тревожни ли сте – спрете кафето. Опитайте как ще ви се отрази фастът от кафе за седмица.

2. Пийте вода. Тялото ни се състои от 70% вода. Редовното хидратиране носи яснота и подобрява когнитивните функции (сетивната система на тялото). Липсата на вода води до объркване и пречи на правилното функциониране на мозъка.

Осигурете шише с вода на работното си място и си повтаряйте следните утвърждаващи думи всеки ден: „Аз обичам и уважавам тялото и ума си и ги дарявам ежедневно със здравословна храна и хидратиране“ или „Моите тяло и ум заслужават любовта и грижата ми“.

3. Тренирайте. Редовното движение стимулира отделянето на щастливи хормони, като например серотонин. Няма нищо по-добро от ходенето. Ако не успявате да превърнете тренировките във ваш приоритет, най-лесно е да започнете да ходите на работа пеш или с колело.

В идеалния случай можете да отделите пространство в дома си и да си създадете „време за себе си“. Домашните тренировки спестяват време, средства и борбата с вътрешния диалог „какво ще кажат околните“, „как се справям“, „дали използвам този уред правилно“, „как изглеждам отстрани“ и др.

Ако се нуждаете от мотивация, за да започнете със спорт, доказано е, че водените групови тренировки са най-бързият начин да вкарате движението в живота си.

Опитайте йога и стресът ще изчезне, настроението ви ще е винаги добро, а позата ви ще се подобри (повечето знаем какво изисква работата в салон – най-простичък пример – маникюристите прекарват седнали по 10-12 часа на ден, а фризьорите са в същото време на крак).

4. Слънце и въздух. Всяко човешко същество се нуждае от слънчева светлина и свеж въздух ежедневно. Слънцето стимулира образуването на витамин D, който е от изключително значение за имунната система.

Излагането на слънчеви лъчи облекчава болките в тялото, подобрява настроението и балансира циркадния ритъм. Свалете слънчевите очила, съблечете излишните дрехи и релаксирайте 10 минути на ден – навън и на слънце. Можете да съчетаете с разходката от т.3.

Проветрявайте жилището и работното помещение, колкото можете по-често. Достъпът до кислород подобрява работата на мозъка, а в салона често няма нито светлина, нито свеж въздух.

Работата на сешоарите, изпаренията от боите, лаковете, ацетоните, праховите частици след пилене – всички тези компоненти пречат на доброто ви представяне в личен и професионален план и вредят сериозно на здравето.

5. Време за почивка. Позволете си да правите периодични прекъсвания за почивка. Предвидете пауза в графика между клиентите. – Не за цигара и не за вафла, а за въздух и ябълка. Заменете пагубните навици с такива, които се отблагодаряват. Обещаваме, че животът ви ще се промени към далеч по-добро.

Паузите за почивка облекчават стреса и тревожността. Излезте от салона, постойте прави навън и медитирайте. Медитацията подобрява имунната система, намалява депресията, а дори може да помогне и с излишните килограми (колко от вас хапват, за да се успокоят от тревожността?).

Спрете да гледате телевизия. Сериозно, нямате нужда от тази отрова, която се изсипва оттам. Ограничете „новините“, дишайте и просто бъдете. Вие създавате вашата реалност. Ако не го правите осъзнато и целенасочено, някой друг ще я създава вместо вас, но в негова полза.

6. Подкрепа. Доказано е, че членуването в клуб, екип или общност може да удължи живота с до 14 години. Човекът е социално същество, създадено за общуване и споделяне. Изберете средата си, така че да ви носи развитие, да ви мотивира да сте най-добрата си версия, да си оказвате взаимна подкрепа.

Всички имаме нужда от чувство за принадлежност и усещането, че сме чути, видяни и приети, без съдене. Бъдете част от общност, в която има ясното и общо намерение да вървите заедно и само напред.

Салонът е място за почивка и спокойствие за вашите клиенти. Вие сте тези, които създават тази атмосфера. Така че сключете сделка със себе си да бъдете пример и мотиватор за всички около вас.

Ако се нуждаете от допълнителна информация и съдействие, не се колебайте да се свържете с нас, за да ви предоставим имената и социалните профили на водещите фигури във всяка от сферите (хранене, фастинг, спорт, майндфулнес и медитация), които да ви помогнат да си помогнете.

Четете още:
Как да отворя салон за маникюр?
Отваряне на салона след локдаун

Вашият коментар