Понеделник - Петък | 9:00 - 17:00

20 тънкости за перфектен гел лак и свалянето му

Маникюр с гел лак мат

През последните години гел лакът измести обикновения лак и върна много дами в салоните, благодарение на неговия безупречен вид и трайност.

Лекотата и свободата, с които се създават истински декоративни шедьоври, заплениха почитателките на арт маникюра. 

Професионалистите, с които работим, споделиха следните съвети за възможно най-дълготрайни резултати и безопасно сваляне на покритието:

Първо. Придържайте се към една система: 

Уверете се, че използвате праймер, база, цвят и топ на един и същи производител. Ако смесвате и напасвате различни марки, е възможно да се сблъскате с редица проблеми като:

  • отдръпване от краищата,
  • надигане на гел лака,
  • набръчкване,
  • пожълтяване на топа или цвета,
  • трудно сваляне.

Всеки производител осигурява съвместимост на продуктите от дадена система, така че ако желаете професионални резултати, подхождайте професионално.

Второ. Опознайте клиента: 

Идеалният клиент е онзи, който има хубави естествени нокти и няма претенции гел лакът да издържи повече от 2 седмици. На практика, обаче, гел лакът не е подходящ за всеки – някои клиенти са безпощадни към ноктите си – чоплят ги или ги гризат (онихофагия).

За тях укрепването или ноктопластиката (с гел или акрил) са единственият вариант. 

Трето. Не претупвайте нещата: 

Посветете нужното време на всяка стъпка от процедурата – от оформянето, изпиляването и матирането на нокътната плочка – до почистването областта на кутикулите.

Ако внимавате, това ще ви спести повече време, отколкото да поправяте грешки впоследствие.

Четвърто. Работете всяка ръка поотделно: 

Изпилете и нанесете праймер на всяка ръка самостоятелно, вместо да третирате и двете ръце наведнъж. Първо обезмаслете ноктите на едната ръка, поставете базата и след това, докато вече обработените нокти се полимеризират в лампата, повторете същото и с другата ръка.

По този начин се осигурява максимално свързване на продуктите един с друг, не рискувате вие или клиентът неволно да омаслите или да залепнат влакна от дрехите върху ноктите чрез допир.

Пето. Работете маникюра на сухо: 

Избягвайте накисване във вода, употреба на масла или лосиони преди началото на маникюра с гел лак. По този начин той ще бъде наистина дълготраен.

Шесто. Професионално – с праймер: 

Винаги използвайте обезмаслител преди базата, тъй като той действа като двойно залепващо тиксо между естествения нокът и следващия слой и предотвратява надигане, причинено от съдържащите се в ноктите вода и мазнина.

Седмо. Развъртане, а не разклащане: 

Обърнете шишенцето гел лак с капачката надолу и го разтъркайте между дланите си в продължение на 30 секунди. По този начин позволявате на утаените пигменти да се смесят – цветът и смолата се хомогенизират, без да се образуват балончета.

Не разбивайте енергично. Така е вероятно да се получат балончета, които после не можете да махнете при нанасянето.

Осмо. Тънкото си е тънко: 

Не трябва гел лакът да стои дебело върху ноктите. Не се опитвайте да покриете с цвят изцяло още от първия слой. Това може да доведе до прекалено наслояване и непълно полимеризиране, което от своя страна да надигне гел лака след няколко дни.

Работете на тънки слоеве, дори и да ви се струва, че първият слой не е покрил цялата повърхност.

Девето. Потопете, завъртете и изцедете: 

Потопете четката в гел лака, завъртете я около гърлото на шишенцето и отцедете излишното, като оставите малка капка на върха на четката.

Нанесете капката близо до областта на кутикулите, с овално движение на четката по посока на кутикулите разнесете продукта надясно и наляво. Минете свободния край с останалото количество.

Десето. Колкото повече, толкова повече: 

Когато използвате светли или прозиращи цветове, е по-добре да нанесете три тънки слоя, отколкото два дебели, които е вероятно да се разтекат встрани или да не се полимеризират в сърцевината си.

Единадесето. Фиксирайте слоя: 

Ако забелязвате, че гел лакът се отдръпва от краищата, опитайте да работите пръстите два по два, като фиксирате в лампата за по 5 секунди, за да продължите спокойно към следващите пръсти.

Съвременните UV/LED лампи са снабдени с таймер за 5 секунди точно за тази цел. Накрая полимеризирайте цялата ръка за определеното от производителя време. 

Понякога причината за отдръпване се крие в несъвместимост между продуктите. Опитайте да нанесете гел лака, след като избършете лепкавия слой на базата.

Ако и това не върши работа, е възможно продуктите да са с изтекъл срок на годност.

Дванадесето. Трик с четката: 

Случва се хубави марки гел лак да имат неудобни или непрактични четки, с които нанасянето е предизвикателство.

За втория слой на гел лака можете да използвате четка за гел. По този начин ще постигнете прецизно нанасяне, пълно и равномерно покритие.

Тринадесето (не е фатално). Измайсторете декорация: 

Когато използвате гел лак или гелова боя за рисуване, не забравяйте, че ако не се получи от първия път, имате втори шанс! Избършете със спирт или течност за лепкав слой и започнете декорацията отначало. Всички детайли, които не са полимеризирани, подлежат на корекция.

Гел лаковете Mixcoco са силно пигментирани и не се разтичат, затова са подходящи и за рисуване.

По принцип гел лаковете се самоизравняват, за да не стоят на „четки“. Така че, най-добре за декорации за използвате предвидените за целта продукти – гелови бои, спайдър гел, 3D гел-паста и 4D гел моделин за нокти.

Четиринадесето. Гел лак върху гел или акрил: 

Когато нанасяте гел лак върху покритие с гел или акрил, спокойно прескочете нанасянето на база и преминете директно към цвета. Единствено се уверете, че сте запечатали добре свободния край с гел лак и топ.

Като спестите един слой база ноктите и няма да изглеждат прекалено обемни.

Петнадесето. Нека бъде светлина: 

Добрата светлина на работното място е ключова. Завъртете всеки пръст под лампа или на добре осветено място – във всички посоки, за да проверите за балончета, неравности и недобре покрити с топа участъци.

Направете го преди да полимеризирате в UV/LED лампата за нокти.

Шестнадесето. Странно, но факт: 

При клиенти, на които гел лакът не се задържа, опитайте да запечатате свободния край само с базата и топа, но не и с цвета.

Седемнадесето. Прецизно почистване: 

Ако изцапате кутикулите или страничните гънки с гел лак, използвайте клечка за зъби, дървен или метален избутвач, за да поправите щетата преди полимеризирането.

Осемнадесето. Изберете своя еликсир: 

Течностите за сваляне на гел лак са за предпочитане пред чистия ацетон. Освен че са обогатени с масла, витамини и аромати, които не са толкова агресивни към кожата, не се изпаряват толкова бързо и са специално разработени за разграждане на гел лака.

Деветнадесето. Жега, жега: 

Свалянето на гел лака се случва по-бързо при по-висока температура. След като завиете ноктите във фолио, увийте всяка ръка в топла и влажна кърпа, а след това завийте и двете ръце в суха кърпа.

Гел лакът ще започне да се отделя за нула време.

Как се сваля гел лак в домашни условия – четете тук.

Двадесето! Двойна база: 

Нанесете два слоя база или използвайте каучукова база. Вместо да накисвате ноктите в ацетон при сваляне, изпилете топа и цвета с пила (с електрическа пила няма да хванете мускулна треска) до базата.

По този начин няма да увредите естествените нокти.

Още полезни статии от блога за маникюр:

Вашият коментар