0
Количка

Трябва ли да се режат кутикулите или не? (Tайни за здрави нокти)

Трябва ли да се режат кутикулите или не? (Tайни за здрави нокти)

Процедурите в салона са рутина за милиони дами, ако не всяка седмица, то поне веднъж месечно. Освен разкрасяване, там получаваме приятна компания, нерядко нови приятелства и чисто женска емоция, която не може да се сравни с друго преживяване.

Но да се фокусираме върху маникюра – нашата любима сфера.

Независимо от отношенията с вашия маникюрист – по-близки или не, често важни детайли остават скрити, без това да омаловажава тяхното значение за вашето здраве.

Както във всеки бранш, професионалистите имат своите тайни или пък пропускат да ни споделят кое е добре да правим за ноктите и ръцете и кое – не. Ние няма да ги виним, а се заемаме да се погрижим за тези пропуски.

Знаете ли, че не бива да режем ноктите с нокторезачка?

Употребата на нокторезачка оставя ноктите нащърбени, пластовете – отворени, а нерядко – прекалено къси и болезнени. Най-добре е да скъсявате ноктите с по-едър грит пила, в двете посоки, а последните, довършителни движения – с по-фина пила и само в една посока.

Не киснете ноктите си преди маникюр.

Ноктите лесно поемат вода, която в последствие надига слоевете на гела или гел лака, така че оставете чиниите и прането за друг път.

През 90-те години на миналия век, когато маникюрът се правеше по други стандарти, накисването беше задължително, за да омекнат кожичките и да се обработват по-лесно.

Днес това е преодоляно с новите технологии и инструменти, така че маникюрът да е максимално издръжлив.

  • Спайдър гел Venalisa 5 ml
    -8%
    11.00 лв.
  • Изграждащ гел в шише Rosalind 10 ml
    -13%
    12.90 лв.
  • UV-LED лампа за нокти 168W
    -13%
    129.00 лв.
  • Професионална-лампа-за-маникюр-220W
    -22%
    139.00 лв.

Трябва ли да се режат кутикулите или не?

Този въпрос поражда спорове от години. Различните школи в различните краища на света имат собствени стандарти на работа.

На Изток, например, руската школа е „за“, в Северна и Южна Америка – „против“. В някои щати на САЩ, като Ню Йорк, рязането на кутикули е дори незаконно!

Доколкото тази обработка изключва рязането на жива тъкан, тя не е толкова опасна. Но пък рязането дори на мъртва кожа, ако не се прави правилно, може да доведе до инфекции, бързо нащърбяване, загрубяване и по-сериозни усложнения.

Нарушаването целостта на кожата незабавно се превръща във „врата“ за проникването на дебнещи опасности в организма.

Сухият апаратен маникюр в наши дни, благодарение на фините фрези за кутикули и при правилна техника, оставя ноктите и кожата около тях в перфектно състояние.

Подобна редовна грижа прави кожата все по-фина, а във времето кутикулите все по-малко покриват нокътната плочка. Ако не сте професионалист или не сте наясно все още за уменията и опита на маникюриста си, по-добре се ограничете само до избутване на кутикулите.

В такъв случай е подходяща обработка с масло за премахване на кутикули. То съдържа специални масла, които ще разтворят мъртвите клетки, но и ще хидратират кожата, така че да не настърчава и загрубява.

Между процедурите в салона, нанасяйте редовно подхранващо олио за кожички, което не само ще се погрижи за кожата, но и ще направи маникюра по-дълготраен.

Носете маска, също като маникюриста си!

Чудите ли се защо маникюристът винаги носи маска, дори и без пандемична обстановка?

Ежедневното вдишване на прахови частици, формалдехид и ацетон носи голям риск за здравето на професионалистите в салоните. Но и вие, като редовен клиент, сте изложени на същия риск. Винаги носете маска. Така контактът с вредни агенти е сведен до минимум.

Предстои ви педикюр? Не режете кожата!

Освен че не е препоръчително да бръснете краката си непосредствено преди процедура по педикюр, също така не позволявайте да режат загрубяла кожа от ходилата ви. Всичко това може да доведе до инфекции и зарази.

Добре е ходилата да се накиснат, нежно да се ексфолират и изпилят. При наличието на богат избор от козметика за целта, е по-добре да не поемате излишни рискове с нарушаване целостта на кожата.

Ако притежавате вродена потребност да помагате на другите и сте артистични и креативни, може би професията маникюрист-педикюрист е точно за вас!

Не пропускайте да се осведомявате за новите тенденции за здраве и красота, за да сте полезни и на клиентите си. Защото тази сфера, като всяка друга, се развива непрекъснато.

Четете още тук – Как да отворя салон за маникюр