0
Количка

Как да отворим отново салона след локдаун?

Как да отворим отново салона след локдаун?

Как се промени комуникацията в салона по време на пандемията?

Събрахме статистически данни за промените в салоните за красота, наложени от епидемиологичните мерки.

Според проведени анкети в цяла Европа, 100% от собствениците на салони за красота са въвели нова услуга по време на пандемията.

От тези нови услуги:

  • 41% са започнали да провеждат онлайн видео консултации;
  • 37% са започнали да приемат онлайн резервации;
  • 36% са внедрили онлайн видео уроци;
  • 21% са въвели системи за безконтактно плащане;
  • 18% са започнали доставки или посещения по домовете.

Повече от половината (54%) от фирмите, които са въвели нова услуга, считат, че от решаващо значение за тях е да могат да преживеят пандемията, като 90% заявяват, че планират да продължат услугата след Covid-19.

Отново по-голямата част от салоните са използвали предимно директни съобщения, месинджър и чатове в WhatsApp, Instagram и Facebook Messenger, като една трета от тях смятат, че има увеличение на записаните часове, благодарение на този вид комуникация.

Кои продукти за маникюр увеличиха продажбите си по време на Covid обстановката?

По време на пандемичната обстановка няколко вида продукти за маникюр се отличиха драстично като най-търсени. Най-голямо суетене има около комплектите за маникюр, маслата за кутикули и домашните терапии за нокти.

Ето и по-подробна разбивка на бестселърите:

На много бизнеси се наложи да прекратят дейност и да чакат по-добри времена. Вместо да бездействат, по-предприемчивите и будни собственици използват свободното време за подобряване на условията в салона.

3 начина салонът да печели по време на извънредно положение и локдаун

Дори и салонът ви да е трябвало да затвори или ограничи посещенията по време на извънредното положение, все още има начини той да продължи да генерира печалба.

Как може да стане това? Подкрепайте клиентите си и разпространявайте бранда си.

1. Обърнете се към редовните си клиенти

Най-големият ви приоритет е да се фокусирате върху съществуващите си клиенти, преди да се опитвате да привличате нови, защото хората, които са ви посещавали, вече имат отношения с вас.

Поддържайте връзка с тях по всички възможни начини – имейли, смс или чат и ги информирайте за виртуалните ви услуги по време на ограниченията, като им напомняте, че сте на тяхно разположение, ако се нуждаят.

Често записването на час започва с предварителна консултация. Това трябва да е основният ви подход и в тези трудни времена. Препоръчайте им продукти и процедури, съобразени с техните индивидуални нужди.

2. Помогнете им с разкрасяването у дома
Разпращайте седмичен бюлетин със съвети за красота и как верните ви почитатели могат да постигнат салонни резлутати у дома. Направете видеа стъпка-по-стъпка и ги споделете с тях.

3. Ваучери за бъдещи процедури

Когато има яснота за предстоящото отваряне на салона, изпратете на клиентите си ваучери за бъдещи процедури.

Преди всичко, не забравяйте, че хората се чувстват много самотни по време на изолация, така че ще бъдат извънредно благодарни от всякакъв вид взаимодействие с вас.

Как да отворим отново салона след локдаун?

Covid-19 причини най-много фалити и затваряния на салони за красота за всички времена. Винаги можем, обаче, да извлечем полза от неприятните обстоятелства.

В същото време, докато салоните не работят, собствениците им разполагат с време да преосмислят маркетинга си и наличностите на продукти, така че да са достатъчно заредни с козметика и идеи, когато наближи момента да отворят врати отново.

Пандемията принуди бизнеси, градени над 10-20 години да затворят в рамките на 10 часа. Времето на принудителна почивка дава възможност на креативността, а тя изисква пространство и свобода.

На първо място, ако ръководите персонал от маникюристи, козметици, фризьори и други бюти спецове, е важно да поддържате постоянно връзка с тях и да ги мотивирате. Изградете нова визия за себе си и я комуникирайте помежду си, за да се чувстват част от процеса, да са ангажирани и да останат верни на екипа.

Служителите на всеки салон са една малка общност, която помага дори онлайн да се избегне чувството на самота и страхът от неизвестното.

Това е отличен момент да разберете кои служители са ви опора, кои – не, както и те да разберат що за шеф сте.

Тези, които ценят работата си и салона, ще останат. Тези, които не са щастливи, ще си тръгнат. Клиентите ще оценят освежената и балансирана среда. Не забравяйте, че каквото и да става, винаги е за добро.

Създайте атмосфера. Погрижете се за чистия въздух и оформете здравословен бар. Вижте още в нашата статия как да повлияете благотворно на атмосферата в салона по време на Covid.

Погрижете се за обекта. Почистете кътчетата, за които никога не ви остава време. Подредете и реорганизирайте пространството. Спазвайте необходимите отстояния, погрижете се да има надписи за дистанцията и носенето на маски, за да избегнете евентуални проблеми при проверка. Създайте режим и правила и ги спазвайте.

Пренапишете процедурите, ценоразписите, включете подаръчета, мостри и листовки. Направете кампания в социалните мрежи и навсякъде, където имате възможност, че салонът предстои да отвори отново или, ако не е прекъсвал дейност, че спазва всички хигиенни мерки и очаква верните си клиенти с нови предложения.

Виж още: Как да се грижим за ноктите си?